Vese-velő

Vese-velőt még tanuló koromba ettem először. Nem is tudtam mi az csak annyit, hogy nagyon finom. Elég kényes dolog vese-velőt készíteni mert ha nem fordítasz elég időt és alaposságot az előkészítésére. akkor az egész lehet, hogy a kukába landol. És többet neki se állsz az egésznek.




Vese 4 db
Velő (sertés) 0,5 kg
Vöröshagyma 2 fej
Fokhagyma 2 gerezd

Bors
Babérlevél
Pirospaprika
Egész bors
Zsír

A vesét lehártyázom (nem biztos, hogy rajta van) és lapjára fektetem és ketté vágom, Kivágom belőle a az ereket az oda nem illő részeket, Bőven kivágom a csatornákat. Ezután felteszem sós, vöröshagymás, egész borsos, babérleveles hideg vízbe. Ha felforrt alaposan átöblítem hideg vízbe. 2X3 felforralom és leöblítem. Ha már a forraláskor nem keletkezik hab és már nem érezni a vese szagát akkor összevágni vékony csíkokra.
Kacsazsírba kockára vágott vöröshagymát pirítok és ráteszem a pirospaprikát a sót, borsot fokhagymát.. Rádobom a vesét és amíg földögél. Megpucolom a velőt.

A velőt langyos vízbe teszem így könnyen lejön a hártyája. A megpucolt velőt a vesére teszem és összefőzöm. nem kell neki sok idő 5-10 perc alatt elkészül.

Rizzsel vagy sós burgonyával tálalom, esetleg kenyérrel.

Szoktam a vese-velőbe még kolbászhúst tenni ha a disznóvágás után készítem el. Elég egy maréknyi kolbásztöltelék nagyon finom vele.

Jó étvágyat!

Megjegyzések